Gepubliceerd op: 13 februari 2019

Fietsers zijn als zwakke weggebruikers door de wet beschermd.

Hoewel er vorig jaar minder verkeersslachtoffer waren, zijn de verkeersongevallen met fietsers toegenomen. Dat zeggen de statistieken van VIAS, het vroegere Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Ongetwijfeld heeft het goede weer er iets mee te maken, net zoals de opmars van de elektrische fietsen. Vandaag rijdt iedereen, jong en oud, met een fiets. Gelukkig wordt de fietser, net als voetganger, wettelijk beschermd als zwakke weggebruiker.

Sinds 1994 wordt de fietser wettelijk beschermd als zwakke weggebruiker.

Dat wil zeggen dat wanneer je als fietser slachtoffer wordt van een verkeersongeval met een motorvoertuig je altijd een vergoeding zal krijgen voor je lichamelijke schade en de schade aan je kledij, ongeacht of je in fout bent of niet. Je medische kosten worden terugbetaald, je krijgt een invaliditeitsvergoeding of je erfgenamen krijgen een schadevergoeding bij je overlijden.

De schade aan je fiets wordt door deze wet niet vergoed. Ook de schade aan de tegenpartij, waarvoor je als fietser aansprakelijk bent, is niet verzekerd. In dit geval zal je familiale verzekering tussenkomen. De gebruikers van elektrische fietsen waarvoor geen bromfietsverzekering nodig is worden ook aanzien als zwakke weggebruikers.

Aan de hand van de volgende voorbeelden is het duidelijk welke verzekering tussenkomt.

Stel dat je als fietser gekwetst bent en je fiets vernield is. Wat dan?

  •  Wanneer de tegenpartij, die een motorrijtuig bestuurt, niet in fout is en je bent als fietser in fout? De verzekering van de tegenpartij komt altijd tussen voor de lichamelijke schade, de schade aan de kledij. Je krijgt ook een invaliditeitsvergoeding en je nabestaanden krijgen een schadevergoeding bij je overlijden. De schade aan de fiets wordt niet vergoed. De schade die je veroorzaak hebt aan de tegenpartij wordt betaald door je familiale verzekering. 

 

  • Wanneer er een tegenpartij, al dan niet een motorrijtuig, in fout is?  De verzekering, familiale- of motorrijtuigverzekering, van de tegenpartij komt tussen voor de opgelopen schades, zowel voor de lichamelijke als de materiële schades.

 

  • Wat als de tegenpartij niet in fout is en de tegenpartij geen motorrijtuig is? In dit geval moet de fietser zelf opdraaien voor de kosten.

Er bestaan ook specifieke verzekeringen die de schade aan de fiets verzekeren.

Zo is er de ‘fietsomniumverzekering’, die alle schade aan de fiets terugbetaalt. Inbegrepen is meestal ook de fietsbijstandsverzekering, die bij pech onderweg, de fietser technische bijstand verleent en er zelfs voor zorgt dat de fietser bij pech of ongeval terug naar huis ‘gerepatrieerd’ wordt. 

Wil je hierover meer uitleg, aarzel niet om met ons contact op te nemen.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief