Gepubliceerd op: 4 december 2019
Wat na een ongeval met vluchtmisdrijf?
Vorig jaar zijn 4.433 chauffeurs op de vlucht geslagen na een verkeersongeval met lichamelijke letsels tot gevolg. Gemiddeld gebeurt er in ons land dus bijna om de twee uur een letselongeval met vluchtmisdrijf. Wat te doen bij een ongeval met vluchtmisdrijf?
Probeer de nummerplaat van de wagen te noteren.
Doe navraag bij omwonenden of zoek getuigen. Mogelijk heeft één van hen de nummerplaat kunnen noteren van de chauffeur die de aanrijding veroorzaakte. Zit je in je wagen op het moment dat er iemand tegen rijdt, schrijf dan onmiddellijk zijn nummerplaat op. In dit geval zal je rechtsbijstandsverzekeraar alles in het werk stellen om de kosten van de schade aan je voertuig te recupereren nadat je aangifte gedaan hebt bij de politie.
Ga altijd naar de politie.
Je hebt immers een proces-verbaal nodig om te bewijzen dat het schadegeval het gevolg is van een ongeluk met vluchtmisdrijf. Vervolgens geef je ons een kopie of het nummer van het proces-verbaal, samen met een ingevuld Europees aanrijdingsformulier.
Kijk samen met ons je verzekeringen na.
Heb je een omniumverzekering, dan is er geen probleem. De verzekeringsmaatschappij betaalt je de schade aan het voertuig terug. Hou er wel rekening mee dat er een vrijstelling kan zijn. Liep je lichamelijke letsels op, dan kan je terecht bij je bestuurdersverzekering als je er één hebt natuurlijk. Je verzekeringsmakelaar zal in elk geval aangifte doen bij de rechtsbijstandsverzekering die de kosten zal recupereren indien de verantwoordelijke vluchtmisdrijver geïdentificeerd wordt.
Ons kantoor zal mogelijks ook aangifte doen bij het Gemeenschappelijk Waarborgfonds.
Ingeval je lichamelijke letsels opliep bij een ongeval waarvan de niet-geïdentificeerde chauffeur vluchtmisdrijf pleegde en het ongeval deed zich voor in een Europees land, dan kan het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds je vergoeden. Het Fonds vergoedt normaal gezien enkel de lichamelijke schade bij een vluchtmisdrijf. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt ook materiële schade vergoed: bijvoorbeeld bij overlijden of bij een blijvende invaliditeit van minstens 15%.
Mocht je hier meer vragen over hebben, aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen.