Gepubliceerd op: 5 februari 2020

Verplichte arbeidsongevallenverzekering voor de ‘kleine statuten’ vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 vallen de zogenaamde ‘kleine statuten’ onder de arbeidsongevallenwet. Vandaag is dit nog niet het geval en worden deze ‘kleine statuten’ meestal via een vergelijkbare dekking verzekerd die verschillend kan zijn naargelang de verzekeringsmaatschappijen.

Hoewel sommige opleidingen vandaag al onder de arbeidsongevallenwetgeving vallen – denk maar aan leercontracten, de overeenkomst alternerende opleiding en de stageovereenkomst alternerende opleiding – is dit nog voor heel wat andere opleidingsovereenkomsten niet het geval. Het gaat onder meer om:

  • de individuele beroepsopleiding (IBO)
  • de beroepsinlevingsovereenkomst (BIO)
  • de beroepsinlevingsstage
  • brugprojecten
  • de stage-overeenkomst ondernemerschapstraject
  • de stage tot kandidaat-ondernemer in een activiteitencoöperatie
  • de instapstage
  • de oriënterende stage

Ben jij de ‘wettelijke werkgever’ van zo’n medewerker, dan moet je vanaf die datum voor deze medewerkers een polis ‘arbeidsongevallen’ voorzien.

Wie is de wettelijke werkgever?

Per type opleidingsovereenkomst bepaalt de overheid wie de wettelijke werkgever is en bijgevolg verplicht een arbeidsongevallenverzekering moet afsluiten. Afhankelijk van het opleidingstype is dat het bedrijf waarin de stage doorgaat, de school die de onbetaalde stage opnam in haar opleiding of de overheidsinstelling die de opleiding coördineert (VDAB of Syntra).

Wat met de verzekering voor lopende opleidingsovereenkomsten?

-  Je hebt al een polis arbeidsongevallen voor je ander personeel: de meeste arbeidsongevallenverzekeraars zullen hun verzekeringspolissen vanaf 1 januari 2020 automatisch uitbreiden met de dekking voor de kleine statuten.

- Je hebt geen ander personeel en dus ook geen arbeidsongevallenverzekering: vanaf 1 januari 2020 zal je een polis arbeidsongevallen moeten afsluiten voor de kleine statuten. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (Fedris).

Heb je hieromtrent twijfels of vragen of wens je meer info? Aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor.

Kantoor Vandecasteele

Ezelstraat 82
8000 Brugge
RPR Gent, afdeling Brugge
Ondernemingsnummer 0428.566.784

050 35 25 16

info@kantoorvandecasteele.be

Nieuwsbrief